sobota 9. mája 2015

Spááánok

Mnhohé z vás určite počuli, že k tomu, aby ste schudli rozhodne potrebujete:


Ale čo s tým dobrým spánkom ?? :) Ako sa kvalitne vyspať, aby sa vám nespomalil metabolizmus, aby ste boli oddýchnuté, plné energie a spokojné (nervózny človek toho zje ottižto podstatne viac ;) )

Tu sú nejaké rady:

1. Dbajte na zdravú životosprávu - 4-6 hodín pred zaspaním nepite kávu, čierny ani zelený čaj, kolu ani energetické nápoje. Vynechajte ťažké jedlá a večerajte ľahké jedlo 3-4 hodiny pred zaspaním. Kvalitu spánku znižuje aj alkohol a cigarety. Snažte sa preto večer nepiť a nefajčiť.

2. Doprajte si pohyb - ak náhodou pravidelne necvičíte, tak skúste po večeri absolvovať aspoň menšiu prechádzku. Naopak, pred zaspaním sa snažte necvičiť (odporúčajú sa 3-4 hodiny), cvičenie vás totiž nabudí a môže tak narušiť váš spánok.

3. Vyhnite sa vážnym témam - po večeri neriešte nič vážne a stresujúce, naopak, venujte sa činnostiam, ktoré sú vám príjemné, napríklad čítaniu knihy, či diskutovaniu o príjemných témach.

4. Zožeňte si dobrú posteľ - dôležité je aj vybavenie spálne, do ktorej patrí hlavne kvalitná posteľ a starostlivo vybraný matrac s dôrazom na telesnú stavbu a váhu. Nemenej dôležitý je aj výber roštu - lamelové rošty zabezpečia vášmu matracu výborné pruženie a telu dodajú potrebnú oporu.

5. Nepodceňujte vankúše - anatomické vankúše zabránia bolesti chrbtice a krčných stavcov. Myslite na to, že ako náhle nás začne bolieť chrbtica, opäť sa vám bude spať horšie.

6. Spálňu nepoužívajte ako spoločenskú miestnosť - posteľ si užívajte na spanie a na intímny život. Televízia ani jedlo do spálne rozhodne nepatria. V posteli sa nezdržujte dlhšiu dobu, odučte sa v nej "prevaľovať", posteľ neslúži ani na premýšľanie.

7. V spálni minimalizujte hluk - za spálňu si vyberte najtichšiu miestnosť v byte či v dome, snažte sa minimalizovať zvuk a svetlo z ulice.

8. Vetrajte - pred spaním si vždy vyvetrajte a zaistite vhodnú teplotu na spanie (odporúča sa 18-20 °C).

9. Vytvorte si rituál - choďte spávať v tú istú hodinu a rovnako sa snažte vstávať v určitom presne stanovenom čase (± 15 minút). Aj cez víkend.

10. Osvojte si zodpovednosť - pamätajte si, že dobre sa vyspať nie je lenivosťou, ale zodpovednosťou k sebe samému. Ak sa vám to ani pri dodržiavaní zásad spánkovej hygieny nepodarí, tak radšej vyhľadajte lekára.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára