piatok 10. júla 2015

Kurz zdravého chudnutia- 8

Krok 8 - Zmeny v kuchyni

Ak to s racionálnou výživou myslíte vážne, asi budete musieť spraviť aj nejaké zmeny vo varení. V tej súvislosti mám pre vás dve správy. Dobrú a zlú. Začnime zlou.
  • Zlá správa: Racionálna strava nemá až tak intenzívne chute. Ak ste doteraz jedávali silne presolené a mastné jedlá, pripadne vám spočiatku mdlá.
  • Dobrá správa: Po pár týždňoch racionálnej stravy zistíte, že aj keď chute nie sú tak intenzívne, je ich oveľa viac. Objavíte jedlá, ktoré budete mať radi.
  • Dobrý bonus: Racionálna kuchyňa je rýchla! Za chvíľu máte navarené. Zabudnite na celé dopoludnie v kuchyni, keď gazdiná chystá obed.
Zásady ako variť si radšej pozrite v samostatnom článku. Je dlhší, ale nájdete v ňom veľa užitočných tipov. A keďže varenie je rýchle, netreba o ňom dlho písať.

A čo alkohol?

Môžeme si povedať v stručnosti ešte niečo o alkohole. V mnohých rodinách a na spoločenských akciách sa alkoholické nápoje podávajú často. Vo chvíli keď chcete schudnúť, alkohol sa pre vás musí stať tabu. Nepite, ani trošku. Žiadne „zdravotné“ čiašky červeného vína, či „panáky“ na lepšie zažívanie, či na "prefúknutie ciev".
Možno ste v niektorom časopise čítali presvedčivý článok, ako mimoriadne zdravotne prospešný alkohol je. Nemám chuť o tom polemizovať. Ja zastávam názor, že alkohol nie je potrebný pre zdravie a to v žiadnom množstve. Vy so mnou môžete a nemusíte súhlasiť.
Pri chudnutí je nepríjemné to, že alkohol je sám o sebe energetický zdroj. Jedno pivo vám dá zhruba toľko energie, ako jedno jedlo. No a navyše vám to pivo dá chuť vykašľať sa na celé chudnutie. V tomto článku je o alkohole a chudnutí napísané viac.
Mimochodom, ak by ste mali pocit, že vy, alebo niekto z vašich blízkych má problém s nadmerným pitím alkoholu, pripravil som dva krátke testy, z ktorých sa dá rýchlo odhadnúť, čo sa deje.

Opakovanie:

Zapíšte si do hárku deň 8:

  • Zjedli ste porciu zeleniny pred každým jedlom?
  • Jedli ste dnes 5 krát, s trojhodinovými pauzami?
  • Vypili ste dnes aspoň 2 litre vody?
  • Boli ste dnes na prechádzke, alebo tréningu?
  • Zdržali ste sa výnimiek? Nejedli ste nevhodné jedlá a nápoje?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára